Jak zabránit rosení oken v zimních měsících?

Orosená skla oken vznikají z mnoha různých důvodů. Mohou značit špatné těsnění, nedostatečné větrání, nebo úplně naopak - mohou vám oznamovat, že je vše v naprostém pořádku. Jak rozeznat, co rosení oken znamená a jak mu případně předejít?

síť proti hmyzu do oken

Není rosení jako rosení

Rosení oken může mít mnoho příčin. Než začnete řešit, jak se ho zbavit, prozkoumejte, odkud se bere. Rosení z vnější strany okna (na venkovní straně) znamená, že okno izoluje tak, jak má. Sklo se ochlazuje rychleji než okolí a neohřívá se teplem zevnitř. Rosení okna vás proto nemusí znepokojovat. Dochází k němu kvůli změnám počasí a venkovní teploty.

 

V případě rosení rámu a meziskelního prostoru byste měli zbystřit. Pokud zaznamenáte usazující se vlhkost v těchto místech, kontaktujte odborníka, případně okna reklamujte.


V obou případech to totiž znamená, že není vše stoprocentně v pořádku. Může se jednat o prasklinu ve skle, špatné těsnění, nesprávné spojení skel nebo nevhodné
napojení okna na ostění.

 

Poslední, a v zimě hodně vídaným jevem, je vnitřní rosení plastových oken (zevnitř). Jev způsobuje nízká teplota skla a zároveň vysoká vlhkost v domácnosti. V tomto případě se zaměřte na správné větrání.

 

pevná okenní síť

Jak zabránit rosení oken zevnitř?

Rosení oken zabráníte udržováním správné vlhkosti, teploty a pravidelným větráním. Aby vzduch správně cirkuloval, je důležité mít zdroj tepla v blízkosti okna a v chladných dnech ho nepřekrývat závěsy, záclonami a dalšími “překážkami”. 
 

Větrat poté můžete trojím způsobem. Mezi velmi efektivní způsoby se řadí otevřít všechna okna dokořán na 2-4 minuty. Alternativou může být také otevření jednoho okna na 4-10 minut. Během této doby se vymění vzduch v místnosti a přitom nedojde k ochlazení zdí a vybavení. 
 

Často užívaný způsob větrání je otevření mikroventilace. Tato metoda však není tak efektivní. Dochází totiž k výraznému ochlazení ostění, k neefektivní výměně vzduchu, a tím pádem také ke vzniku kondenzátu ve spáře a k námraze těsnění. 
 

Při řešení, jak odstranit rosení oken, vám pomůže i vhodně zvolená stínicí technika. V zimních měsících oceníte obzvláště venkovní rolety a žaluzie. Kromě příjemného zastínění se totiž pyšní také skvělými izolační vlastnosti.

 

 

Nahoru