Jak čistit vertikální žaluzie?

Velice častou otázkou našich zákazníků je: “Jak se čistí vertikální žaluzie?”, proto jsme se rozhodli vám na zmiňovaný dotaz odpovědět prostřednictvím tohoto článku. Každá správná hospodyňka chce mít přece doma uklizeno, stejně jako koberce a záclony potřebují i žaluzie jistou kapku péče. Tak se tedy pojďme podívat, jak na to. 

vertikální žaluzie

Pravidelná údržba, aneb čištění pomocí vysavače

Pravidelné údržby se nemusíte vůbec obávat, stačí vzít do rukou vysavač, nasadit užší hubici a zapnout nižší výkon. Lamely si při vysávání hezky přidržujte, aby se nekroutily nebo v horším případě nepolámaly. Tímto způsobem z žaluzií odstraníte zejména prach, pokud by se jednalo o zašpinění žaluzie, je třeba k čištění přistupovat odlišným způsobem. 

Až příště přijde na řadu větší úklid, nezapomeňte při vysávání vzít útokem i vaše vertikální žaluzie, podaří se vám tím docílit celkové nižší prašnosti v domě či bytě. Navíc budou mít žaluzie stále stejný odstín jako v den, kdy jste je nakupovali a celkově prodloužíte jejich životnost.

vertikální žaluzie

Na lehké znečištění s hadříkem

Pokud máte na vertikálních žaluziích menší skrvny nebo jinou mírnou nečistotu, můžete klidně použít navlhčený hadřík, ten namáčejte ve vodě se saponátem, případně lze použít i vodu s octem. Plochu každé lamely pečlivě otřete, poté nechte uschnout a uvidíte, že žaluzie budou zase jako nové.

vertikální žaluzie

Další možnosti čištění

Další variantou je nechat si žaluzie vyčistit od odborníka, který údržbu provede buďto přímo u vás doma nebo žaluzie demontuje, odveze a zase namontuje zpátky. Odborné čištění probíhá nejčastěji prostřednictvím čisticí lázně. Vertikální žaluzie však lze čistit i pomocí ultrazvuku, speciální sprchy či kartáčů. 

Pokud se v místnosti, kde jsou vertikální žaluzie umístěny často kouří nebo při dlouhodobějším zanedbávání jejich údržby, dochází k nezvratné změně barvy až ke zažloutnutí. V tomto případě vám už nepomůže ani odborník, nejlepší možností pak je, objednat si nové látky vertikálních žaluzií, které vyměníte za ty opotřebené.

 

Nahoru