Údržba venkovních žaluzií v zimě

Jste hrdí majitelé venkovních žaluzií, ale nevíte si rady s jejich údržbou během zimy? Poradíme vám, jak správně žaluzie udržovat a používat, aby vám zůstaly věrné dlouhá léta.

Ještě než udeří zima

Než dorazí ty pravé zimní mrazíky, doporučujeme provést běžnou údržbu venkovních žaluzií. Ta se provádí obvykle 2x za rok, a to v letním období a před začátkem zimy.
Pomocí hadříku či jemného kartáče odstraňte hrubé nečistoty - listí, hmyz, náletoviny a jiné usazeniny na povrchu. Poté stačí žaluzie omýt vodou a běžnými čisticími prostředky.

Použijte zahradní hadici, vysokotlaký čistič na nízký výkon nebo parní čistič. Venkovní žaluzie na oknech sklopte do svislé polohy a opláchněte proudem vody.
Pak pomocí houby či hadříku omyjte žaluzie mýdlovou vodou a znovu opláchněte. Při čištění venkovních žaluzií se vyvarujte chemických a agresivním čističům, které by
mohly narušit jejich povrch.

Péče o exteriérové žaluzie v průběhu zimy

Venkovní žaluzie na okna se vyrábí z odolného materiálu, který odolá běžným povětrnostním podmínkám. Proto není potřeba před zimou aplikovat žádné ochranné nátěry či postřiky. Na co si však musíte dávat pozor, je námraza. Pokud na žaluziích ulpí, nijak s nimi nemanipulujte a raději nechte ovládání venkovních žaluzií na pokoji. Námrazu opatrně odstraňte, mohla by poškodit lamely a vést k jejich zničení.

Zimní údržba venkovních okenních žaluzií není nijak složité. Stačí jen hlídat, zda je vše, jak má - Pravidelně lamely v průběhu zimy kontrolujte, zda nepřimrzly k sobě, lištám nebo parapetu. Při silném větru venkovní předokenní žaluzie zatáhněte. A pokud jste nestihli žaluzie vyčistit na konci podzimu, odložte to raději až na jaro. Budete tak mít jistotu, že voda na lamelách nezmrzne a nenadělá zbytečnou paseku.

 

Nahoru