Co dělat při zamrznutí venkovních rolet?

Venkovní rolety a žaluzie se vyrábí z kvalitních a odolných materiálů. Obvykle proto není potřeba je před zimou ošetřovat a věnovat jim nadstandardní péči. Odolají vysokým teplotám, větru, dešti i třeskutému mrazu. I přesto ale můžete v průběhu zimy narazit na jeden nepříjemný problém, který může venkovním roletám velmi uškodit. A tím je námraza

 

síť proti hmyzu do oken

Co dělat při zamrznutí venkovních rolet?

Jakmile zjistíte, že jsou exteriérové rolety zamrzlé, vůbec s nimi nemanipulujte. Počkejte, až námraza povolí a samovolně zmizí (například nárůstem venkovních teplot). Pokud však musíte s předokenními roletami z nějakého důvodu manipulovat, nejdříve námrazu šetrně odstraňte. Jinak hrozí nenávratné poškození rolet.

pevná okenní síť

Preventivní opatření

V zimních měsících doporučujeme před každým použitím venkovní rolety zkontrolovat, jestli lamely nepřimrzly k vodicí liště nebo k parapetu. Myslete na to, že námraza se netvoří jenom při sněžení a dešti, ale také při větrání. Nejčastěji k tomuto jevu dochází v koupelně či v kuchyni. Během větrání odchází oknem horká pára, která na okenních roletách zamrzá a dělá následně paseku. Proto v těchto místech věnujte venkovním roletám zvýšenou pozornost.

síť proti hmyzu do oken

Ruční vs. motorové ovládání

S venkovními stínicími roletami na okna je nutné během zimy jednat opatrně. Obzvláště, pokud jsou na ruční ovládání. Některé modely chytrých okenních rolet s motorovým ovládáním mají v sobě zakomponovanou funkci na detekci námrazy - Jakmile ji identifikuje, nepovolí vám s roletou manipulovat. Přesto se na tuto funkci plně nespoléhejte a proveďte ještě vlastní kontrolu. 

 

A když zapomenete námrazu odstranit a rolety například stáhnete, zbytečně nepanikařte. Počkejte, dokud námraza nepovolí. Poté zkontrolujte situaci a v případě potřeby volejte odborný servis.

 

Nahoru