Čištění sítě proti hmyzu

údržba sítí proti hmyzu

Léto je v plném proudu, a tak se s poletujícím hmyzem setkáte nejen v přírodě, ale nějaká ta moucha, komár nebo i vosa ráda zabloudí i do vašich domovů, kanceláří nebo třeba zahradních chatek. Pokud vás před hmyzem chrání kvalitní okenní sítě, určitě už za letošní sezónu dostaly dostatečně zabrat, a proto se nebojte sítě umýt. Proč? Prodloužíte tak jejich životnost, zvýšíte účinnost a získáte i dokonalý a čistý výhled z okna nebo dveří.

Jak často sítě proti hmyzu umývat?

Úplně základní poučkou je umývat sítě proti hmyzu vždy, když myjete okna. Nebudete přeci skrze čisté okno koukat na špinavou síť. Nechcete mýt síť tak často? Rozhodně se ale do údržby sítě pusťte alespoň jednou za rok. Předejdete tak možným poničení nebo trvale zašlému vzhledu. Samozřejmě pokud jsou vaše okna situována na stranu, kde vaše zahrada hraničí s rozkvetlou loukou, polem, nebo třeba frekventovanou silnicí, myjte sítě výrazně častěji. Pyl i prach totiž dokáží udělat neplechu už za malou chvíli.

udržba sítí proti hmyzu

Jak na mytí sítí proti hmyzu?

Na vašich sítích neulpívá jen hmyz, ale také pyl, prach a nejrůznější nečistoty. Pokud o sítě nebudete pečovat, mohou se vám poměrně brzy zničit a vám nezbude nic jiného než investovat do sítí nových nebo se smířit s bzučením komárů v ložnici. Jak ale na to?

Mytí pevných okenních sítí

Pokud vlastníte pevné sítě proti hmyzu s rámem nebo vyndavací sítě do oken na míru, rám z okna sundejte. Síť opatrne vyluxujte vysavačem, ideálně použijte malý příruční model. Následně vezměte jemný kartáč, například ten na oblečení nebo obyčejný plastový, který koupíte i v drogerii. Kartáčem pak jemně síť vydrhněte, čímž odstraníte odolnější nečistoty. Následně si připravte, buďto v koupelně ve vaně, nebo třeba ve džberu na zahradě, vodní lázeň. Do teplé (ale rozhodně ne horké) vody dejte trochu mýdla nebo neagresivního čisticího prostředku. Zde síť proti hmyzu ponořte a kartáčkem nebo houbičkou lehce z obou stran otírejte. Pamatujte na opatrnost, abyste síťovinu neprotrhli. Nakonec síťovinu z každé strany osprchujte a nechte uschnout.

údržba sítí proti hmyzu

Mytí posuvných, plissé nebo rolovacích sítí proti hmyzu

Pokud nemáte pevnou síť do oken a dveří s rámem, ale síť rolovací, plissé, posuvnou nebo třeba samolepicí síť proti hmyzu, můžete ji nechat klidně připevněnou v rámu okna či dveří. Nastavte vysavač na co nejmenší výkon a jemně síť vysajte. Rám i vysátou síťovinu pak zlehka otírejte hadříkem namočeným v mýdlovém roztoku. Ve finále síť zlehka vysušte měkkou látkou a nechte doschnout na vzduchu.

Nahoru