Uskladnění sítí proti hmyzu na zimu: kam je uložit?

Sundání sítí proti hmyzu před zimou patří mezi dilema, které zažil snad každý nájemník nebo majitel nemovitosti. Jak to tedy je? Záleží, ve které oblasti se vaše nemovitost nachází. Obecně ale doporučujeme sítě před zimou uschovat na bezpečné místo. 

síť proti hmyzu do oken

Proč je dobré sítě proti hmyzu na zimu sundávat?

Moderní sítě proti hmyzu do plastových oken se vyrábějí ze sklolaminátového vlákna a hliníkového rámu. Díky těmto odolným materiálům není vždy nutné sítě na zimu sundávat. Měly by bez újmy přečkat zimu. Led, sníh a krutá zima ale mohou výrazně snížit jejich životnost. Proto se rozhodujte vždy dle zkušenosti a předpovědi počasí.

Ve městech bývá zima obvykle mírnější. Mnohdy ani pořádně nenasněží a lidé si o Ladovské zimě mohou jen zdát. V takovém případě můžete klidně ponechat sítě proti hmyzu celoročně. Naopak pokud bydlíte v místě, kde každý rok udeří ta pravá zima (např. na vesnici, na horách či na samotě), doporučujeme sítě včas odmontovat. Jistota je jistota.

pevná okenní síť

Uskladnění sítí proti hmyzu

Kam a jak tedy okenní sítě proti hmyzu schovat? Jakmile zmizí komáři a teploty začnou klesat, sundejte sítě a opláchněte je proudem vody. Sundání ani následné instalace se nemusíte bát, je to téměř vždy velmi jednoduché a zvládnete to sami. Jsou-li sítě proti hmyzu špinavé, jemně je očistěte. Poté pečlivě osušte a uložte na suché, tmavé místo. Sítě by měly být položené (naležato), aby se nezkroutily, a měly se vyhnout vlhkému prostředí. Na jaře pak stačí sítě proti hmyzu otřít a zpět nasadit. Třeba při velkém jarním úklidu a mytí oken. 

To stejné platí i o sítích proti hmyzu do dveří. Samostatnou kapitolou jsou poté samolepící sítě proti hmyzu, které patří mezi levnější alternativy. Nejsou tak kvalitní a mají i menší životnost. Máte-li je na oknech, doporučujeme na další sezónu pořídit kvalitní rámové sítě. 

Nahoru