Praktické rady, jak vybrat pergolu na zahradu

Vybrat tu správnou zahradní pergolu může být pro někoho opravdu těžký oříšek. Samostatně stojící, nebo namontovaná ke zdi? S fixní, nebo posuvnou střechou? A jaké volit materiály? Všechny tyto otázky vám pomůžeme rozlousknout v následujícím článku.

Bioklimatická pergola ke zdi Ksystem

Začněte volbou materiálu a umístění

Mezi nejoblíbenější a nejčastěji používané materiály patří dřevo a kov (hliník). Dřevěné pergoly působí autenticky a jsou krásnou venkovní dekorací chat, dřevostaveb a chalup, kde dotváří kouzelnou přírodní atmosféru. Naopak kovové či hliníkové pergoly patří k moderním verzím stínících technik s dlouhou životností a odolností. Nabízí mnoho vylepšení a doplňků k instalaci.

Montáž lze provést dvojím způsobem – ke zdi domu a mimo dům. Pergoly ke zdi jsou ideální řešení pro terasy, verandy a balkony. Z jedné strany se trámy opírají o dům, z druhé stojí samovolně. V poslední době jsou však populární i hliníkové pergoly volně stojící. Ty se umisťují do těsné blízkosti domu nebo na libovolné místo na zahradu.

Bioklimatická pergola - zastřešení Ksytem

Dbejte na správný výběr zastřešení

Pergoly u domu mohou mít střechu fixně připevněnou, nebo posuvnou (ta se instaluje nejčastěji do kovových modelů). Doporučujeme volit hliníkové pergoly s posuvnou střechou (případně naklápěcími lamelami). Přijde-li déšť či sníh, snadno střechu zatáhnete, naopak v létě můžete z terasy pozorovat hvězdy či grilovat. Takový komfort vám dlouhodobě zastřešené pergoly bohužel neposkytnou.

Ovládání je v dnešní době často dálkové či elektrické. Nemusíte se tedy bát, že budete skákat po střeše pergoly a zatahovat ji ručně.

Bioklimatická pergola - boční zastínění

Nezapomeňte na boční stínění

Hliníkové pergoly k domu mohou mít po stranách instalované žaluzie či rolety. Ty jsou speciálně uzpůsobené venkovnímu prostředí a odolají kdejakým povětrnostním podmínkám (větru, sněhu, slunečním paprskům…). Poskytnou vám tak naprosté pohodlí při jakémkoliv počasí.

Pokud hledáte moderní stínění a zastřešení zahrady či terasy, vyzkoušejte bioklimatickou hliníkovou pergolu na míru. Pyšní se naklápěcími lamelami a velkou variabilností. Pergola lze doplnit větracím systémem, topným tělesem či LED osvětlením.

Stále si nevíte rady? Obraťte se na naše odborníky. Pomůžou vám najít to nejlepší řešení zrovna pro váš dům.

 

Nahoru