Historie rolet: Od počátku až po moderní trendy

Pořizujete si domů novou stínící techniku a zalíbily se vám rolety? Víte, jak vznikly? Jak vypadaly vůbec první rolety a proč jsou dodnes tolik oblíbené? Připravili jsme pro vás stručný přehled historií rolet a pár tipů na moderní trendy.

Člověk se snaží před agresivními slunečními paprsky chránit už odpradávna. Už lidé v neolitu si zakrývali vchody do jeskyní kůžemi, od té doby pak prošla stínící technika dlouhou cestou, na jejímž konci stojí naše firma s nejmodernějšími žaluziemi a roletami do oken.

Co předcházelo vnitřním roletám?

První zmínky o stínění zhruba tak, jak ho známe dnes, pocházejí ze 4. tisíciletí před naším letopočtem. Obyvatelé starého Egypta zastiňovali svá okna i prostoje mezi sloupy tkanými závěsy. Ty už pak měly často dekorativní účely - byly na nich lotosové nebo zvonkové ornamenty a vzory. 

Rozvinuté starověké Řecko a později i Řím přišli s dalšími novými možnostmi stínění. Řekové nás obohatili o pelmety, neboli látkové ozdoby nad okny, které jednotlivé strany závěsů spojují. Jejich vzory byly spíše jednodušší a často geometrické. Římané pak vymysleli roztřepené konce závěsů, různé střapce, ale i květinové vzory.

Látkové rolety - ochrana před sluncem i zvědavými sousedylátkové rolety rollo

V 18. století doplnily závěsy a okenice dva populární vynálezy. Prvním je francouzský produkt - žaluzie, druhým pak americké rolety. Systém, na kterém látkové rolety fungují dodnes, byl patentován v USA, první továrna na výrobu rolet na našem území vznikla už v roce 1889.

Jednoduchý a účinný systém navíjení a spouštění látky pro okna se stal brzy oblíbeným celosvětově. Narozdíl od žaluzií, které byly oblíbené hlavně u vyšší a bohatší společnost, se rolety staly oblíbené globálně, jelikož byly jednoduché, velmi funkční a především i cenově dostupné téměř pro každého.

Aktuální trendy látkových okenních rolet

Klasické mechanismy navíjení rolet do oken pomocí pružiny nebo kliky vystřídal stejný mechanismus jako u žaluzií - jednoduchý postranní řetízek. Zvolit si ale můžete i rolety s automatickým ovládáním motorkem. Materiál rolet se taky stal odolnějším. Látkové rolet Rollo se vyrábí z PES materiálu, který má antistatickou protiprachovou úpravu. Pokud jde o barvy a vzory, nejvíce vedou světlé rolety v bílé nebo krémové barvě. Vybírat ale můžete i z různých vzorů, třeba květinových.
 

Nahoru