Záclony nebo žaluzie? Co se více hodí do interiéru?

Při výběru stínící techniky do interiéru máte hned několik možností - rolety, žaluzie, závěsy, záclony. V dnešním článku jsme si vzali pod hledáček nejoblíbenější dva typy stínění, a to záclony a žaluzie. Jaké mají výhody a která se hodí do interiéru?

Curtain with sunlight Free Photo

Záclony: přežitek, nebo stylový doplněk?

Záclony bývají už několik let tradiční dekorací oken. Tlumí lehce sluneční svit a zároveň zabraňují zvědavcům nahlédnout dovnitř. Kromě toho mají také estetickou funkci. Okna se záclonami mohou působit útulně a romanticky. Vybírat také můžete z pestré škály druhů. Existují luxusní vitrážové záclony, levné záclony, elegantní vyšívané záclony,
obloukové záclony, provázkové záclony, voály, barevné voály, záclony s potisky a mnoho dalších alternativ. Desítky motivů, vzorů i velikostí.

 

Velkou výhodou záclon oproti žaluziím je jejich rychlá údržba. Stačí je sundat ze záclonové tyče nebo úchytek, hodit do pytlíku na záclony a vyprat v pračce. Poměrně snadno je také vyměníte. Jakmile se vám jedna záclona okouká, během chvíle ji sundáte a vyměníte za jinou.

Window, Pink, Curtain, House, Interior

Žaluzie: jsou vhodné místo záclon?

Mnoho lidí si myslí, že žaluzie nevytváří útulný dojem, ale působí chladně a neesteticky. Proto k nim často pořizují zmíněné záclony. Opak je ale pravdou, i žaluzie mohou být vkusné a i samotné mohou vykouzlit příjemné domácí prostředí. Stačí jen vybrat vhodný model. 

Na trhu jsou k dostání vertikální žaluzie a horizontální žaluzie. Vertikální bývají oblíbené v kancelářských prostorách a k zastínění velkých oken. Hojně se také používají v interiéru na rozdělení místností. Horizontální zase padnou na většinu oken

Vybírat můžete z plisé žaluzií do plastových oken, bambusových žaluzií nebo hliníkových žaluzií mnoha barev a stylů. Velkou výhodou je i snadná manipulace. Ovládat je můžete klasicky pomoci řetízků a tyčky nebo moderně pomocí elektrického motoru (například dálkově nebo skrz spínač).

 

 

Chair, Pillow, Hardwood, Windows, Curtains, Radiators

Žaluzie: kterou variantu zvolit?

Oproti záclonám vynikají okenní žaluzie také v intenzitě zastínění. Umožňují regulovat stínění a v případě potřeby můžete úplně “zatáhnout”, což se záclonami bohužel nejde.
Jejich údržba není nijak náročná (obvykle stačí přetřít lamely hadříkem), ale v porovnání se záclonami zabere přeci jen trochu více času

Při rozhodování, kterou variantu zvolit, proto berte v potaz design interiéru a také tvar okna, jeho velikost a zejména vaše očekávání (jak moc velké stínění potřebujete).

 

 

Nahoru