Jak ušetřit za teplo se žaluziemi a roletami

I okenní rolety a žaluzie vám mohou pomoci ušetřit za energie. Stačí jen vědět, jak stínicí techniku v zimě správně používat. V následujícím článku vám představíme základní typy stínění a jeho vliv na úsporu tepla. 

síť proti hmyzu do oken

Mohu ušetřit za teplo se žaluziemi a roletami?

Ano, záleží ale, jaký typ stínící techniky doma máte. Je totiž velký rozdíl mezi vnitřním a vnějším stínění. Každý typ je vyroben z jiného materiálu, má jiné provedení a dokonce i funkčnost. 

Vnitřní žaluzie a látkové rolety vám k hřejivé domácnosti příliš nepomohou. Udržují teplo, ale nezabrání mrazu ochladit okno, které pak ochlazuje své okolí. Navíc když pootevřete okno a zafouká, už dochází k tepelným ztrátám. Naopak externí stínící technika vám pomůže udržet teplo hezky doma. Instaluje se totiž z vnější části okna. Když zatáhnete, k oknu se nedostane jak světlo, tak ani studený vítr. Budete tak mít vlastní “okenní izolaci”. 

V tomto směru vedou o trochu více venkovní rolety nad žaluziemi. Přeci jen, u venkovních žaluzií je pořád malá pravděpodobnost, že se skrz lamely vítr či mráz dostane. 

pevná okenní síť

Jak používat venkovní rolety v zimě

Pokud přes den svítí slunce, rolety vytáhněte. I samotné sluníčko dokáže pěkně vyhřát okno a celou místnost. Jakmile ale zajde nebo se začne stmívat, co nejdříve rolety zatáhněte. Vyhřátá okna si udrží svou teplotu a v okolí okna se nebude držet chlad.

Nahoru