Přehřívání interiéru bytových domů

 Děsí vás vzpomínka, na loňská vedra a přehřátý byt? Toužíte po návratu z práce soustředit se na práci, odpočívat, ale hlavně se pořádně vyspat? Na místo toho řešíte jak odvětrat nakumulované teplo a těšíte se na západ slunce abyste pořádně vyvětrali?

 

K-systém jako výrobce žaluzií a sítí proti hmyzu nabízí hned dvě bezproblémová řešení.

1) Slyšeli jste už o screenových textiliích, které současně slouží jako stínění? Screen má tu vlastnost, že odráží sluneční záření. Používá se i při výrobě tzv. fasádních markýz. Společnost K-system nabízí síť proti hmyzu, kde na místo standartní síťoviny je v rámu napnuta síťovina Termoscreen s vysokým účinkem ochrany před přehříváním interiéru. Až 64% slunečních paprsků odrazí ještě před okenní tabulí! Důležitá je skutečnost, že screenová textilie vám i přes tuto funkci umožňuje nerušený výhled. Síťovina má vysokou odolnost vůči povětrnostním podmínkám a UV záření.

2) Zastiňte svá okna exteriérovými žaluziemi. Při zastínění oken venkovním stíněním poměr tepelných zisků od slunce přes stěny prudce klesá. Tím se projevuje pozitivní vlastnost tepelných stěn v jejich „nepropustnosti“ vůči teplu od slunce. Při navrhování konkrétního typu venkovních žaluzií by však dodavatel stínící techniky měl vzít do úvahu následující kritéria:

  • rozměr žaluzie
  • výšku od země a s tím spojené povětrnostní podmínky

a na základě těchto skutečností určit vhodný typ lamely (šířku a tvar). Obecně platí zásada, že čím jsou žaluzie menší, lamela užší a čím hlubší je její profilace – tím vyšší je odolnost vůči větru. Více informací o zatížení žaluzií větrem najdete i zde .

 

Bytové domy a klimatizace

Venku je 35 stupňů, byt v paneláku je přehřátý minimálně na 30 – to je realita letních dnů. Pokud vlastníte byt v bytovém domě, měli by jste vědět, že vyvést otvor přes splitovou klimatizaci přes zdivo a zateplení není až tak jednoduché. Vyžaduje totiž speciální montáž. Zařízení umístěné v bytě obsahuje chladič s ventilátorem a filtr vzduchu. S venkovní částí, kterou tvoří kompresor, ventilátor a kondenzátor, musí být spojeno potrubím a nebo hadicí. Je nutné vyžádat si souhlas nadpoloviční většiny vlastníků bytů a nebytových prostor, navíc při montáži a následně i provozu klimatizačního zařízení vzniká hluk a uchází kondenzát, který může znehodnotit společnou fasádu. Zásahem do společného majetku jsou tedy poškozováni i ostatní majitelé.

Montáž klimatizace se nedoporučuje na už zateplený panelový dům. Může totiž dojít k narušení celistvosti zateplovacího systému. I ta nejlepší montáž totiž jednoznačně naruší povrch fasády. Tím ztrácí své vlastnosti a může dojít k dodatečnému poškození, například když voda, která může zatéct dovnitř fasády v zimě zamrzne. Je nutné být připraveni nést zodpovědnost za propadnutí záruky a škody vzniklé následkem narušení tepelné izolace.

Fotogalerie

sítě proti hmyzu do oken detail
termoscree
sítě proti hmyzu izolace
Nahoru