Návštěva pasivního domu v Kittsee

Dne 21. 2. 2013 jsme se zúčastnili  slavnostního otevření pasivního domu v Kittsee (Rakousko). Vyzkoušeli jsme jak funguje zdravé vnitřní klima takového domu. Společnost K-system byla jedním z partnerů projektu Ing. Martina Duchoně při stavbě vzorového pasivního domu.

Cílem projektu bylo zapracovat a zhodnotit všechny poznatky o energeticky nízkonákladovém provozu a plně respektovat zásady trvale udržované výstavby.  I proto se na dobu 2 let tento dům stal vzorovým domem, kde si mohou návštěvníci v reálném provozu vyzkoušet, jak se dá žít v takovém typu domu.

Před samotným vstupem do domu nás upoutala tabulka u dveří, která svědčí o tom, že tento dům byl certifikovaný jako pasivní dům institutem Passivhaus Institut Darmstadt.  I když se v České republice a na Slovensku hovoří  často o nízkoenergetických a pasivních domech, vzorový dům v Kittsee je skutečně zatím jediným v kategorii zkušebních vzorových domů v rámci SR, který získal i osvědčení,  že je pasivní a to uznávanou institucí. Dům je přizpůsobený pro bydlení 4 členné rodiny. Proto během naší návštěvy  došlo k intenzivnímu vyhřátí domu díky zúčastněným partnerům. Inteligentní rekuperační jednotka tak měla možnost předvést svoji výkonnost. Pocit soukromí  na naší partnerské párty zabezpečovaly venkovní žaluzie Prominent Z-90 značky K-system. Světla, žaluzie – to všechno funguje na povel podle požadavků uživatele prostřednictvím inteligentního systému Egon a moderní designových ovladačů.

Na první pohled tento dům není ničím odlišný od okolní výstavby. Dům má dvě podlaží a je postavený tak, aby byl v maximální míře využitý každý jeho prostor.  Nenajdete v něm žádné velké chodby, každý pokoj a každé zařízení má své opodstatnění stejně jako svoje umístnění. Zařízení domu je moderní a jednoduché s jedinečnými dekoracemi  designérky Denisy Hrbáňové. Mě osobně zaujalo stínidlo na lampu vyrobené z PVC lahví. I obrazy visící na stěně v pěti pokojích mají svoje kouzlo.  Zajímavá je i skutečnost, že každý pokoj má na posteli jiný typ matrace, takže návštěvník, který má zájem si otestovat bydlení  v tomto domě si může vybrat lůžko, kde se bude cítit jako doma.

Co dodat na závěr? V domě jsme se cítili příjemně a to nejen díky příjemné společnosti. I výklad  autora projektu na téma,  jaké technologie byly při stavbě tohoto domu využité byl zajímavý.  Přesvědčte se osobně o tom, že pasivní dům se přizpůsobuje vašim potřebám a není potřeba mít z toho obavy. Navíc ušetříte na provozních nákladech a to se v dnešní době skutečně vyplatí.

Certifikat zde

Passivhaus Institut Darmstadt.

Autor článku:  Kúdelová Andrea

Datum: 8. 3.2013

Fotogalerie

pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
setkání k - system
setkání k - system
dveře pasivní dům kittsee
Nahoru