K-system – partner projektu „Pasivní dům Kittsee“

Energeticky pasivní dům Kittsee je jedním z produktů projektu „Pasivní bydlení“. Pasivní dům není název značky ale stavební koncepce. Úspory na vytápění tvoří vice než 75 % v porovnání s předepsanými standardy pro novostavby. Vysoké ceny energie obyvatelům pasivních domů nepřekážejí, protože náklady na vytápění a ohřev TUV jsou velice nízké. Rozhodující charakteristikou pasivního domu je jeho kvalitní tepelněizolační a vzduchotěsný obal, který v souladu s ostatními komponenty zabezpečuje zdravé vnitřní klima a požadované úspory energie.

Tento typ domů bývá nejčastěji velkými prosklenými plochami orientovaný na jih, aby zejména v zimě pronikal do budovy dostatek slunečního tepla. Teplo by mělo zůstat uvnitř budovy. Tepelné ztráty mají být co nejmenší. V létě se však z důvodu silných slunečních paprsků prostor přehřívá. Obvykle plocha oken přesáhne 30 – 40 % plochy stěny a proto je potřebné věnovat maximální pozornost stínění. Na pasivní dům v Kittsee budou dodané venkovní žaluzie typ Prominent Z-90, které jsou dostatečně variabilní na to, aby se dali dobře nastavit v prostoru a odklonily sluneční energii do správného směru a množství.

Testovací pasivní dům je situovaný v rakouské obci Kittsee, která je vzdálená asi hodinu cesty od Brna. Navrhovaný objekt je umístněný v zóně samostatně stojících rodinných domů a postavený má být v souladu s požadavky současného architektonického poznání, přičemž má vhodně zapadat do okolního prostředí. Rodinný dům je navržený pro trvalé bydlení 4 až 5 členné rodiny tak, aby kromě komfortního bydlení zabezpečil i možnost relaxace.

V současnosti vzniká ve spolupráci s množstvím partnerů tohoto projektu energeticky certifikovaný pasivní dům, přístupný všem zájemcům, kteří si budou chtít vyzkoušet pasivní bydlení.  Tento pasivní dům zároveň představuje referenční stavbu partnerů projektu. Samotný proces výstavby je zdokumentovaný i za účelem odborných prezentací. Nejvyšší úroveň kvality projektu, stejně jako stavebního provedení tohoto domu, zaručí certifikace objektu, kterou vykoná institut pro pasivní domy v Darmstadtu.

V následujících třech letech budou moci zájemci strávit v domě pár dní, během kterých budou mít možnost vyzkoušet si plnohodnotné bydlení v pasivním domě a poznat jeho jednotlivé prvky, jako je například nucené větrání s rekuperací tepla. Po dokončení stavby budou v objektu po dobu jednoho roku probíhat různé měření jako blowerdoor test, monitorování povrchových teplot stavebních konstrukcí, posuzování stavebních detailů, termografické a termovizní měření a měření vlhkosti.

Projekt je tvořený ve spolupráci s dodavateli stavebních materiálů a technických zařízení za účelem dosáhnutí nejvyššího standardu a současně nejnižších nákladů na realizaci.

V krajinách Evropské unie budou muset být všechny novostavby od roku 2020 v pasivním standardu (podle směrnice 2010/31/EU a její aplikaci v národních zákonech do roku 2014), proto pokud plánujete stavbu nového rodinného domu nebo velkou rekonstrukci, měli by jste se o  nízkoenergetické a energeticky pasivní domy zajímat.

Výhody pasivního domu:

  • rychlá  výstavba
  • nízké provozní náklady
  • zpětné využívání tepla z vnitřního vzduchu
  • ohleduplnost k životnímu prostředí
  • stabilní klima
  • částečná energetická nezávislost
  • vysoký komfort kvality vnitřního prostředí
  • vzduchotěsnost (stálý přívod čerstvého vzduchu)
  • vhodné pro alergiky

 

 Mediální podpora - EPD Kittsee SME TV1. SME TV2SME TV3

Autor článku:  Kúdelová Andrea v spolupráci s Greenstudio s. r. o.

Datum: 31. 8.2011

 

Fotogalerie

pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
stavba bagr k - system
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
dům žaluzie k - system
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
pasivní dům Kittsee
Nahoru